Cyklopiazonová kyselinaHISTORIE OBJEVU A IZOLACE
Kyselina cyklopiazonová je mykotoxin střední toxicity, nalezený, izolovaný a chemicky charakterizovaný Holzapfelem (1968) jako jeden z metabolitů Penicillium cyclopium Westling. Tato látka byla izolována na základě výskytu onemocnění káčat a ovcí, konzumujících krmiva napadená toxinogenními kmeny Penicillium cyclopium.
PRODUCENTI
Kyselina cyklopiazonová je produkována řadou mikroskopických hub rodu Aspergillus a Penicillium. Významná je produkce u Penicillium camemberti, kdy bylo zjištěno, že většina sbírkových kmenů produkuje uvedený mykotoxin. Bitoxinogenní kmeny Aspergillus flavus jsou schopny produkovat kyselinu cyklopiazonovou současně s aflatoxiny.
CHEMICKÁ STRUKTURA
Kyselina cyklopiazonová je indoltetramový derivát. Její strukturu nám ukazuje následující obrázek: TOXIKOLOGICKÉ HODNOCENÍ
Kyselina cyklopiazonová je potencionálním inhibitorem syntézy bílkovin, kdy inhibuje přepis RNA při syntéze bílkovin a poškozuje organely, které se účastní proteosyntézy. Inhibuje transport Ca2+ do endoplazmatického retikula, kdy tento transport hraje důležitou roli při svalové kontrakci. Poškozuje gastrointestinální trakt, ledviny, játra a další orgány. Byly pozorovány degenerativní změny myokardu a kosterního svalu. Toxicita je v experimentu u jednotlivých zvířat odlišná. Nejcitlivější je pes . Při koncentraci 2mg/kg ž.hm. pokusná zvířata nepřežila 1. týden. U prasat je toxická dávka uváděna v množství 10 mg/kg ž.hm.. Krysy jsou k účinkům kyseliny cyklopiazonové méně citlivé ( samec 36 mg/kg ž.hm.). V modelovém pokusu při krmení kuřecích brojlerů krmivem s tímto mykotoxinem bylo zjištěno, že se tento mykotoxin kumuluje ve svalové tkáni. Ve vyšší koncentraci (4mg/kg ž.hm./den) způsobuje hyalinizaci a zakulacování myofibril. Tyto degenerativní změny jsou pak obdobné nutričním degenerativním změnám při nedostatku vitamínu E, selenu nebo toxickým účinkem monensinu. S podobnými lezemi je možné se setkat při zkrmování krmiva s přirozeně se vyskytujícími aflatoxiny.
VÝSKYT V POTRAVINÁCH
Kyselina cyklopiazonová byla zachycena v sýrech camembertského typu, kukuřici, arašídech, v krmných směsích, rýži a kroupách.
LIMITY
CPK není limitována v ČR hygienickými předpisy z hlediska kontaminace potravin ani krmiv. PTWI (provizorní tolerovatelná týdenní dávka) také není u tohoto mykotoxinu stanovena.
STANOVENÍ
Stanovení CPK v potravinách a krmivech je prováděno metodou TLC, HPTLC, HPLC, spektrofotometricky a enzymoimunologicky. | |
![]() | ![]() |