| Limity mykotoxinů v potravě
Většina států přijala legislativní limity koncentrací mykotoxinů v
potravinách, tyto však často spíše odrážející analytické schopnosti než
dokonalé poznání zdravotního významu. Jeden z největších problémů je
nalézt limity přijatelné jak pro konzumenta, tak pro výrobce.
Legislativa EU (EEA relevance) - v součastné době již platná i u nás -
stanovuje níže uvedené limity mykotoxinů v potravinách.
Přípustné
hladiny ostatních aflatoxinů u nás ( µg/kg )
|
Potravina |
Aflatoxin |
B1 |
B1+B2+G1+G2 |
M1 |
Arašídy, ořechy, sušené ovoce - k přímé spotřebě |
2 |
4 |
|
Arašídy - určené k třídění nebo fyzikálnímu ošetření před
přímou spotřebou |
8 |
15 |
|
Ořechy a sušené ovoce - určené k třídění nebo fyzikálnímu ošetření
před přímou spotřebou |
5 |
10 |
|
Cereálie - k přímé spotřebě |
2 |
4 |
|
Cereálie - určené k třídění nebo fyzikálnímu ošetření před
přímou spotřebou |
(2) |
(4) |
|
Paprika, cayenské koření - sušené plody celé i mleté |
5 |
10 |
|
Pepř - sušené plody |
5 |
10 |
|
Muškátový oříšek, zázvor, kurkuma |
5 |
10 |
|
Mléko syrové |
|
|
0,05 |
Přípustné hladiny ostatních mykotoxinů u nás ( µg/kg
)
|
Toxin |
obecně v potravinách |
mléčná kojenecká strava |
dětská a ostatní
kojenecká strava |
Ochratoxin A |
20 |
1 |
5 |
Patulin |
50 |
2 |
30 |
Tyto limity se vztahují k jedlému podílu surovin (tj. bez slupek, skořápek,
...). Limit se vztahuje i na produkty vyrobené z těchto surovin.
Dále je touto směrnicí zakázáno:
- Míchat produkty přesahující stanovený limit nebo produkty určené k
fyzikálnímu ošetření či třídění s produkty určenými pro přímou
spotřebu lidmi
- Použít produkty přesahující stanovený limit k produkci jiných
potravin
- Detoxifikovat produkty chemickým ošetřením
|