ÚvodZdravotnímu stavu české populace se věnuje ve sdělovacích prostředcích v posledních letech stále větší pozornost. Důvodem jsou mimo jiné i pokroky v medicíně, se kterými je odborná i laická veřejnost průběžně seznamována. Je snaha o jejich popularizaci a urychlené zavádění do praxe. Při léčbě řady onemocnění jsou získávány nové poznatky a odborné znalosti o příčinách nemocí a jejich prevenci. Na základě uvedených informací se občané začínají stále více aktivně starat o své zdraví. Zajímají o škodlivé činitele, které mohou poškodit jejich zdraví a jejichž účinek mohou ovlivnit svou vůlí a činností. K takovým činitelům patří mykotoxiny a toxinogenní plísně. Ochranu populace před mykotoxiny a toxinogenními plísněmi v potravinách zabezpečují v České republice organizace kontrolního systému a výzkumná pracoviště v resortu zdravotnictví a zemědělství. Dozorová činnost kontrolních organizací se však již netýká zdravotní nezávadnosti potravin, které občan v domácnosti uchovává, skladuje, konzervuje a připravuje z nich pokrmy. Netýká se ani potravin rostlinného a živočišného původu, které si občan - samozásobitel sám v domácnosti vyprodukuje. Osvětová činnost z hlediska ochrany před toxinogenními plísněmi a mykotoxiny je zatím nedostatečná. Vyvstává zde potřeba dostupnosti ověřených informací. Na základě těchto skutečností jsme se rozhodli připravit projekt ochrany zdraví občanů před toxinogenními plísněmi a mykotoxiny v domácnostech, který byl realizován za finanční podpory Národního programu zdraví MZ ČR. č. 307 MZ ČR - HH. Na tomto místě se můžete seznámit s jedním z výstupů tohoto projektu, s výsledky modelových pokusů a s interpretací uvedených výsledků v podobě doporučení pro občany. Modelové odzkoušení uchování vybraných potravin v domácnostiV modelové studii jsme testovali následující potraviny: chléb, trvanlivé salámy, tvrdé a tavené sýry, plísňové sýry, jablka, jablečný mošt, džemy, marmelády a kojeneckou mléčnou výživu. U vybraných potravin jsme odzkoušeli doporučené a nejčastěji používané způsoby uchování v domácnosti se zaměřením na možnost jejich kontaminace toxinogenními plísněmi a následné produkci mykotoxinů. Pokusy byly prováděny v mykologické laboratoři, kterou jsme přeměnili na pokusnou kuchyni. Kontaminace potravin byla provedena spadem spór takovým způsobem, aby se co nejvíce přiblížila reálným podmínkám. Získali jsme celou řadu zajímavých původních výsledků a informací, které jsme postupně zpracovali do připravovaných informačních materiálů. Na základě výsledků modelových studií byly vytypovány potraviny, u nichž hrozí nebezpečí, že při nevhodném uchování a manipulaci v domácnostech s nízkou úrovní hygieny, dojde ke kontaminaci potravin toxinogenními plísněmi a mykotoxiny. Jedná se o chléb, pečivo (aflatoxiny, ochratoxin A); masné výrobky - trvanlivé salámy (aflatoxiny, ochratoxin A); tvrdé a tavené sýry (aflatoxiny, ochratoxin A); plísňové sýry (kyselina cyklopiazonová); ovoce a zelenina (patulin, tenuazonová kyselina, fusariové mykotoxiny); konzervované ovocné a zeleninové potraviny (kompoty, džemy, marmelády) (aflatoxiny, ochratoxin A, patulin); koření (aflatoxiny); sušené plody (aflatoxiny, ochratoxin A); rýže (aflatoxiny, citrinin, luteoskyrin); kojenecká mléčná výživa (aflatoxiny); plněné těstoviny, zamražené pizzy (časté plesnivění - různé mykotoxiny). Výsledky modelových pokusů a doporučení pro občany: ChlébVýsledky modelových pokusůChléb pokusně kontaminovaný toxinogenní plísní Aspergillus flavus obsahoval aflatoxiny. Produkce aflatoxinů v chlebu byla zahájena mezi 48 a 72 hodinou uchování. Po 72 hodinách uchování dosáhla koncentrace aflatoxinů takové hodnoty, že došlo k několikanásobnému překročení hygienického limitu a chléb by byl posouzen jako zdravotně závadný (podrobnosti - naměřené hodnoty - zde). Největší produkce aflatoxinu B1 a aflatoxinu G1 byla zjištěna při sedmidenním uchování chleba v mikrotenovém sáčku při pokojové teplotě. Nebezpečnost toxinogenních plísní spočívá v nespolehlivém rozpoznání zaplísnění prostým okem, zvláště v prvních dnech růstu. Růst plísní může být někdy zaměněn např. za pomoučení, či nemusí být okem vidět. Plísňový zápach, který v některých případech signalizuje zaplísnění potravin, nebývá vždy plísněmi produkován. Závažné je i zjištění, že aflatoxiny jsou produkovány při uchování chleba v mikrotenovém sáčku při pokojové teplotě a v chladničce při teplotě 8°C a to i v hloubce 8-16 mm. Zjištěné výsledky jsou odlišné od dosud známých údajů, které hovoří o tom, že aflatoxiny se při teplotě pod 10°C v potravinách již netvoří. Aflatoxiny byly stanoveny i v topinkách připravených ze zaplesnivělého chleba, protože jsou vysoce odolné teplotě a běžné teploty i přes 100°C používané při kuchyňské úpravě je nerozkládají. Chléb pokusně kontaminovaný spórami toxinogenní plísně Penicillium viridicatum uchovaný v mikrotenovém sáčku při pokojové teplotě obsahoval ochratoxin A. Produkce ochratoxinu A v chlebu byla zahájena po 48 hodinách uchování. Po 64 hodinách dosáhla takové koncentrace, která překračila hygienický limit a chléb by byl posouzen jako zdravotně závadný. Doporučení pro občany:
Trvanlivé salámyVýsledky modelových pokusůTrvanlivý salám pokusně kontaminovaný toxinogenní plísní Aspergillus flavus obsahoval po uchování aflatoxiny. Doporučení pro občany:
Tvrdé a tavené sýryVýsledky modelových pokusůTvrdé a tavené sýry pokusně kontaminované spórami toxinogenní plísně Aspergillus flavus obsahovaly po uchování aflatoxiny (podrobnosti zde). Tvrdé a tavené sýry pokusně kontaminované spórami toxinogenní plísně Aspergillus melleus obsahovaly po uchování mykotoxin ochratoxin A. Doporučení pro občany:
Plísňové sýryVýsledky modelových pokusůPlísňové sýry camembertského typu, které byly uchované v domácnosti při pokojové teplotě, obsahovaly mykotoxin kyselinu cyklopiazonovou. Kyselina cyklopiazonová je produkována ve vyšších koncentracích "kulturní plísní" Penicillium camemberti při teplotě nad 10°C. Doporučení pro občany
JablkaVýsledky modelových pokusůJablko kontaminované spórami toxinogenní plísně Penicillium expansum obsahovalo vysoké koncentrace mykotoxinu patulinu jak v nahnilé, tak i ve zdravé vykrájené části. Doporučení pro občany
Konzervované výrobky (jablečný mošt, pyré, džemy, marmelády )Výsledky modelových pokusůPlesnivý jablečný mošt osídlený spórami plísně rodu Byssochlamys, které přečkaly konzervační záhřev 85°C po dobu 20 minut, obsahoval mykotoxin patulin. Tepelný záhřev při teplotě 85°C po dobu 20 minut snižuje obsah patulinu v kontaminovaném jablečném pyré (3 mg/kg) o 59 % a při 120°C po dobu 20 min o 93%. Při uchování tepelně neošetřeného kontaminovaného jablečného pyré v mrazáku při -18°C po dobu 1 měsíce došlo ke snížení obsahu patulinu o 75%. Přesto zbývající koncentrace patulinu několikanásobně převyšují hygienický limit a výrobek by byl posouzen jako zdravotně závadný. Meruňková marmeláda a meruňkový džem light, které byly po otevření víčka pokusně kontaminované spórami toxinogenní plísně Aspergillus flavus, obsahovaly aflatoxiny po sedmidenním uchování při pokojové teplotě i v chladničce (podrobnosti zde). Meruňkový džem light s obsahem 20% sacharidů, který byl doslazen sladidlem Nutrasweet (aspartamem), obsahoval vyšší koncentraci aflatoxinů než meruňková marmeláda s obsahem 60% sacharidů. Z odborné literatury je známo, že vyšší koncentrace sacharidů brání plísni Aspergillus flavus v produkci aflatoxinů. Doporučení pro občany
Kojenecká mléčná výživaVýsledky modelových pokusůV sušené mléčné výživě experimentálně kontaminované spórami toxinogenní plísně Aspergillus flavus byly prokázány aflatoxiny. Produkce aflatoxinů dosáhla po 7 dnech uchování při pokojové teplotě 3,4 mg aflatoxinu B1 / kg a 2,8 mg aflatoxinu G1 / kg (1mg /mikrogram/ = 10-6 g). Ve vyhlášce 298/97 sb. MZdr. je stanoven pro aflatoxin B1 v dětské a kojenecké výživě hygienický limit 0,5 mg / kg. Pro sumu aflatoxinů (B1, B2, G1, G2) je stanoven hygienický limit 1 mg / kg výživy. Z uvedeného je zřejmé několikanásobné překročení hygienického limitu. Sušené mléko by byla posouzeno jako zdravotně závadné. Doporučení pro občany
ZávěrZískané experimentální údaje z modelových studií jsou potřebné pro zhodnocení současné situace a dalšího výhledu v oblasti ohrožení spotřebitele mykotoxiny a plísněmi, ochrany zdraví spotřebitele, zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin a možného přehodnocení způsobů uchovávání potravin v domácnostech v podmínkách ČR. | |||||||
![]() | ![]() |