Mikromycety

Mykotoxiny

Aflatoxiny
Citreoviridin
Citrinin
Cyklopiazonová kyselina
Fumonisiny
Námelové alkaloidy
Ochratoxiny
Patulin
Penicilová kyselina
Rubratoxiny
Sterigmatocystin
Tremorogeny
Trichotheceny
Zearalenony

Dělení podle toxicity

Biochemické poškození

Onemocnění

Mykotoxiny v potravě

Výzkum mykotoxinů

Experimentální kontaminace chleba spórami Aspergillus flavus

Podmínky kontaminace: aplikace spór Aspergillus flavus CCM F-108 spadovou metodou
Podmínky uchování: teplota 21 °C, temno, polyethylenový sáček
Původ vzorků: nákup v obchodní síti
Analytická metoda: imunoafinitní chromatografie a high-performance thin-layer chromato-graphy (HPTLC) (CAMAG, Switzerland).
Doba uchovávání Aflatoxin B1, G1 (ng/g) Aflatoxin B2, G2 (ng/g)
24 hodin < 0,7 < 0,35

 

Doba uchovávání Aflatoxin B1, G1 (ng/g) Aflatoxin B2, G2 (ng/g)
48 hodin < 0,7 < 0,35

Doba uchovávání Aflatoxin B1 (ng/g) Aflatoxin G1 (ng/g) Aflatoxin B2, G2 (ng/g)
72 hodin 34,3 34,2 < 0,35

 

© Vladimir Ostry 2001