Mikromycety

Mykotoxiny

Aflatoxiny
Citreoviridin
Citrinin
Cyklopiazonová kyselina
Fumonisiny
Námelové alkaloidy
Ochratoxiny
Patulin
Penicilová kyselina
Rubratoxiny
Sterigmatocystin
Tremorogeny
Trichotheceny
Zearalenony

Dělení podle toxicity

Biochemické poškození

Onemocnění

Mykotoxiny v potravě

Výzkum mykotoxinů

Experimentální kontaminace meruňkové marmelády a meruňkového džemu light spórami Aspergillus flavus

Podmínky kontaminace: aplikace spór Aspergillus flavus CCM F-108 spadovou metodou
Podmínky uchování: teplota 6 a 19 °C, 7dní, temno
Původ vzorků: nákup v obchodní síti
Analytická metoda: imunoafinitní chromatografie a high-performance thin-layer chromato-graphy (HPTLC) (CAMAG, Switzerland).

 

Meruňková marmeláda (55 g cukrů/100 g)

Vrstva
(mm)
6°C 19°C
Aflatoxin B1(ng/g) Aflatoxin G1(ng/g) Aflatoxin B1(ng/g) Aflatoxin G1(ng/g)
0-8 4 14,8 7,6 26,6
8-16 <1 <1 <1 <1
16-24 <1 <1 <1 <1

  

 

 

Meruňkový džem light (23,5 g cukrů /100 g, 100 mg aspartamu /100 g)

Vrstva
(mm)
6°C 19°C
Aflatoxin B1(ng/g) Aflatoxin G1(ng/g) Aflatoxin B1(ng/g) Aflatoxin G1(ng/g)
0-8 3 21,8 17,8 42,9
8-16 <1 <1 2,3 5,7
16-24 <1 <1 <1 <1

© Vladimir Ostry 2001