Mikromycety

Mykotoxiny

Aflatoxiny
Citreoviridin
Citrinin
Cyklopiazonová kyselina
Fumonisiny
Námelové alkaloidy
Ochratoxiny
Patulin
Penicilová kyselina
Rubratoxiny
Sterigmatocystin
Tremorogeny
Trichotheceny
Zearalenony

Dělení podle toxicity

Biochemické poškození

Onemocnění

Mykotoxiny v potravě

Výzkum mykotoxinů

Experimentální kontaminace eidamského a taveného sýra spórami Aspergillus flavus

Podmínky kontaminace: aplikace spór Aspergillus flavus CCM F-836 spadovou metodou
Podmínky uchování: teplota 21 °C, 14 dní, temno
Původ vzorků: nákup v obchodní síti
Analytická metoda: imunoafinitní chromatografie a high-performance thin-layer chromato-graphy (HPTLC) (CAMAG, Switzerland)

 

Eidamský sýr (45 % tuku v sušině)

Vrstva (mm) Aflatoxin B1(ng/g) Aflatoxin G1(ng/g)
0-5 24 549
5-10 7,5 67,5
10-15 < 0,7 6
15-20 < 0,7 < 0,7

  

 

 

Tavený sýr (70 % tuku v sušině)

Vrstva (mm) Aflatoxin B1(ng/g) Aflatoxin G1(ng/g)
0-8 400 2353
8-16 < 0,7 6,7
16-24 < 0,7 3

© Vladimír Ostrý a Jiří Ruprich 2001