Toxické aminokyseliny
Rostliny produkují na 300 neproteinových aminokyselin (dosud známých) vyskytujících se jako volné nebo vázané ve formě
c-glutamyl peptidů. Mnohé z nich vykazují vysokou
toxicitu, jsou-li aplikovány do jiného živého systému. Lze uvažovat o příčině vyvolané podobností chemické struktury s proteinovými kyselinami - tyto sloučeniny jsou izosterické s esenciálními metabolity a působí jako přímí antagonisté.
Vysoká produkce těchto aminokyselin je v bobovitých rostlinách (neurolathyrogenní kyseliny a-c-diaminomáselná a
a-amino-ß-oxalylaminopropionová, osteolathyrogenní
ß-aminopropionitril, kanavanin, ß-kyanoalanin, 3,4-dihydroxyfenylalanin,
indospicin, albizzin ap.).
Přímý antagonismus ovlivňuje průchod aminokyselin přes buněčné membrány, biosyntézu proteinových aminokyselin, aktivaci a inkorporaci aminokyselin do molekul proteinů. Příkladem antimetabolitu aminokyselin je kyselina
L-azetidin-2-karboxylová přítomná v konvalince
(Convallaria majalis) a kokoříku (Polygonatum multiflorum), která inhibuje inkorporaci prolinu do kolagenních tkání. Tyto látky mohou však působit i jako nepřímí metaboličtí antagonisté. Klasickým příkladem je hypoglycin (ß-methylencyklopropyl
alanin), který silně inhibuje ß-oxidační stupeň mastných kyselin, organismus je pak donucen zcela přejít na sacharidy jako respirační substráty, s následnou hlubokou, obvykle smrtící, hypoglykemií.
Mnoho aminokyselin váže v organismu selen záměnou za síru a intoxikace vzniká kumulací Se v organismu.
Brukvovité rostliny mohou vyvolat pro svůj obsah S-methyl-L-cysteinsulfoxidu
(SMCO) anémii přežvýkavců.
|