Mikromycety

Mykotoxiny

Aflatoxiny
Citreoviridin
Citrinin
Cyklopiazonová kyselina
Fumonisiny
Námelové alkaloidy
Ochratoxiny
Patulin
Penicilová kyselina
Rubratoxiny
Sterigmatocystin
Tremorogeny
Trichotheceny
Zearalenony

Dělení podle toxicity

Biochemické poškození

Onemocnění

Mykotoxiny v potravě

Výzkum mykotoxinů

Patulin

Patulin (viz obr. níže) je nenasycený lakton obvykle izolovaný z jablek a jejich produktů, jako metabolit parazitující houby Penicillium expansum, P. patulinum, Byssochlamys nivea. Je však dokazován i v mase včetně drůbežího, kde se koncentruje po zkrmování obilovin kontaminovaných Aspergillus clavatus. Je středně toxický, způsobuje poškození žaludeční sliznice (hemoragie, edémy). Patulin v potravinách je spíše indikátor špatných výrobních postupů - používání "plesnivých" vstupních surovin, než bezprostřední vážná hrozba zdraví člověka či zvířete, i když je třeba počítat i s chronickou intoxikací.

Patulin